Digitalisaatio-sanat 2016

joulu 19, 2016

Onko tämä drooni?

Kotimaisten kielten keskuksen sanatietokantaan poimittiin vuonna 2016 miltei seitsemäntuhatta sanaa. Ne eivät ole siis mitään virallisia suosituksia, vaan uusia kieleen tulleita tai muuten tänä vuonna käytöltään aktivoituneita sanoja. Koska digitalisaatio muokkaa tekemisen tapoja, on luonnollista, että digitalisaatio-aiheisia sanoja on listalla paljon. Tässä poiminta tämän vuoden sanoista:

 

digiloikka: digitalisoimisen nopeuttaminen panostamalla sähköisten palvelujen ja toimintatapojen kehittämiseen

digitutor, digituutori: henkilö, joka opastaa esim. opettajia tietotekniikan käytössä

drooni (engl. drone): tav. kauko-ohjattava miehittämätön ilma-alus. Droonit ovat levinneet sotilaskäytöstä mm. tutkimus- ja huvikäyttöön. Niitä nimitetään usein myös lennokeiksi.

etähoito, etähoiva, ”virtuaalihoito”: tietotekniikkaa ja nettiyhteyksiä käyttämällä annettava sairaan- tai vanhustenhoito. Hoitojärjestelmään voidaan kytkeä esim. verenpainemittari, jonka mittaustiedot välittyvät hoitohenkilöstölle.

hyperloop (tekn.) (engl. loop ’silmukka’): kehitteillä oleva erittäin nopea liikennöintiyhteys, jossa alipaineistetussa putkessa liikkuva kapseli kuljettaisi sekä matkustajia että rahtia. Putkesta on käytetty nimeä matkustusputki.

palvelumuotoilu: palvelujen suunnittelu mahdollisimman käyttäjäystävällisiksi ja toimiviksi

poke-pysäkki, pokepysäkki: Pokémon Go -peliin liittyvä paikka (usein jonkinlainen maamerkki tai nähtävyys), josta löytyy runsaasti peliin liittyvää sisältöä

pokettaa: pelata Pokémon Go -peliä

robottibussi: automaattiohjauksella toimiva pieni bussi, jossa ei ole kuljettajaa. Bussit ovat olleet koekäytössä tänä vuonna Helsingissä, Espoossa ja Tampereella.

täydennetty todellisuus, laajennettu todellisuus, lisätty todellisuus: (engl. augmented reality) fyysisestä todellisuudesta, jota on täydennetty virtuaalisilla (esim. kännykkäkameran tai erityisten lasien avulla näkyvillä) elementeillä.

 

Oma veikkaukseni on, että ”drooni” ei sanana lyö läpi, koska drone on helppo lausua suomalaisittain. Mutta eihän koskaan voi tietää.

Kiitos vuosi 2016! Kohti vuotta 2017!

t. Vesa

Linkki Kotuksen sanalistaan: Sanapoimintoja vuodelta 2016